CV01 – Opakování – Analýza sociodemografických dat České republiky podle SLDB 2021

Cíle cvičení:

1. Zopakovat si práci s prostorovými daty v ArcGIS Pro.
2. Vytvořit kartogram zobrazující hustotu obyvatelstva.
3. Vytvořit kartodiagram zobrazující strukturu obyvatelstva podle věkových skupin.
4. Analyzovat výsledky a interpretovat prostorové rozložení demografických jevů.

Požadované výstupy:

  1. Kartogram hustoty obyvatelstva v krajích ČR.
  2. Kartodiagram struktury obyvatelstva podle věkových skupin v krajích ČR.
  3. Obě mapy budou vloženy na jednom mapovém výstupu a obsahovat všechny náležitosti mapové kompozice.

Datová sada:

Administrativní a statistická data o České republice ArcČR:  https://www.arcdata.cz/cs-cz/produkty/data/arccr

Datová sada obsahuje již propojené údaje o počtu obyvatel pro územní jednotky, v tomto případě pro kraje (atributy Počet obyvatel 2021, Počet obyvatel 0-14 let, Počet obyvatel 15 – 64 let, Počet obyvatel nad 65 let).

Postup:

  • Stáhněte si data ArcČR 4.2, která zahrnují demografické údaje pro jednotlivé administrativní jednotky ČR.
  • Vytvořte kartogram, který zobrazuje hustotu obyvatelstva v jednotlivých krajích ČR (nutno vypočítat z atributů Počet obyvatel 2021 a z rozlohy ve správných jednotkách – kilometry čtvereční). Použijte klasifikaci podle vhodné metody (např. kvantily, natural breaks, rovnoměrné intervaly apod.) pro zobrazení různých úrovní hustoty. Použijte vhodné barvy a legendu pro vizualizaci hustoty obyvatelstva.
  • Vytvořte kartodiagram, který zobrazuje strukturu obyvatelstva podle věkových skupin v jednotlivých krajích. Zvolte vhodný typ kartodiagramu (např. kruhový diagram nebo sloupcový diagram) a nakonfigurujte jej tak, aby jasně zobrazoval rozdíly mezi věkovými skupinami. Ujistěte se, že diagramy jsou čitelné a poskytují užitečné informace.
  • Prozkoumejte prostorové rozložení hustoty obyvatelstva a struktury věkových skupin. Identifikujte zajímavé vzory a diskutujte možné důvody těchto vzorů. Vypracujte stručnou zprávu shrnující vaše zjištění, interpretaci výsledků, mapový výstup a vše zašlete na mail.

 

  • Pro inspiraci se můžete podívat na atlas obyvatelstva: https://www.atlasobyvatelstva.cz/cs/22-vekova-struktura-obci-ve-strednich-cechach-2017